PROJECTES 2016

mans-unides-campanya-2016_0 (1)

BURKINA FASO
Bouroum

Construcció i equipament d’un alberg
per a estudiants d’àmbit rural

Bouroum pertany a la Diòcesi de Kaya al nord-est de Burkina Faso (Àfrica occidental). D’aquest municipi en depenen altres 21 poblets i té una població total de 46.232 habitants, un 62% dels quals són joves menors de 20 anys. Els habitants de la zona viuen dedicats a una agricultura mancada de recursos que dóna escàs rendiment econòmic. Les terres estan molt degradades i afectades per un creixent procés de desertificació. En els anys de sequera la fam es dispara.

El país és sense cap mena de dubte un dels 5 països més empobrits del món. Hi ha una greu manca d’infraestructures tant sanitàries com educatives. Una fita positiva i remarcable és el fet que els últims anys la política nacional de promoció de l’educació ha triplicat el nombre d’escoles primàries i l’escolarització de nens i nenes.

Com a conseqüència, el nombre d’estudiants de secundària està també va en augment. Així, a Bouroum, l’escola pública de secundària s’ha ampliat i s’imparteix també el batxillerat. Tanmateix, els nois i noies de poblats allunyats no poden continuar els seus estudis, ja que les famílies no poden assumir el cost del trasllat.

La parròquia ha cedit dos magatzems per tal que un grup de nois i noies puguin allotjar-se i continuar acudint a classe. Les condicions d’aquests blocs són tremendament precàries. A petició de les famílies dels alumnes, el rector juntament amb l’Oficina de Desenvolupament de la Diòcesi han elaborat un projecte per construir una residència, a fi que els nois i noies d’àmbits rurals allunyats puguin continuar els estudis i accedir així a una formació que millori les seves expectatives de futur i contribueixi al desenvolupament social de tota la comunitat.

Sol•liciten la col•laboració de Mans Unides per construir i equipar un bloc amb
capacitat per a 24 noies, un porxo exterior i un mur de tancament. També sol•liciten ajuda per rehabilitar i equipar els dos magatzems que acullen ara als estudiants i que es destinaran a l’allotjament de 24 nois. També es construiran dos – un per a les noies i un altre per als nois- blocs de latrines i dutxes i dos annexos que serveixin de menjador amb cuina, sala d’estudis i magatzem.

Hi ha una petita aportació econòmica local a més de la cessió del terreny. Les famílies pagaran una quota que servirà per cobrir el salari d’una supervisora que viurà amb les noies i en tindrà cura. Hi haurà un comitè de gestió format per representants del poble, una religiosa i el rector, els quals que s’ocuparan del correcte manteniment de les instal•lacions i del respecte a les regles de convivència.

Pressupost……………………………………………………………………………. 80.217 euros

Responsable del projecte: Mn. Samuel Ilboudo (OCADES – Oficina de Desenvolupament de la Diòcesi de Kaya)

ÍNDIA
Mangalore (Karnataka)

Programa de conscienciació i capacitació en drets humans

El projecte es localitza a l’Estat de Karnataka, a la comarca de Bantwal, que té una població de més de 360.000 persones, didtribuïdes en 987 pobles. Pertanyen a diferents castes, religions (musulmans, cristians i hinduistes) i comunitats lingüístiques.

El 30% de la població viu per sota del llindar de pobresa en condicions de exclusió social. La seva principal ocupació és l’agricultura i diverses feines ocasionals. La manca de terra, la desforestació, la mala utilització de l’aigua, etc. determinen una escassa productivitat.

Aparentment hi ha una situació de pau, però hi ha una suspicàcia mútua entre les diferents comunitats religioses. Qualsevol incident nimi deriva en conflictes violents entre comunitats, disturbis polítics i intervencions policials. Elements radicalitzats i partits polítics sense escrúpols utilitzen la joventut aturada per desestabilitzar la situació i perpetuar l’odi i la violència. Durant anys les diferents religions han conviscut en pau, però recentment hi ha hagut un considerable creixement del radicalisme i el fonamentalisme. En el rerefons dels conflictes hi ha interessos econòmics i polítics.

Els Serveis Socials de la diòcesi de Mangalore han dut a terme en els últims sis anys accions de conscienciació sobre resolució de conflictes, convivència antireligiosa, prevenció de la salut, etc, a través de grups d’autojuda, sorgits dels sectors més fràgils de la societat.

Han observat una millora social i econòmica important després de la seva intervenció. No obstant això, constaten que aquesta falta d’harmonia en la convivència entre les comunitats creix cada dia, a causa dels problemes religiosos i polítics esmentats. Per pal•liar aquest problema, i a petició de les comunitats locals, es plantegen aprofundir la seva línia de treball i fer conscienciació entre la població sobre els drets humans fonamentals; conèixer-los, respectar-los i defensar-los.

Demanen la col•laboració de Mans Unides per finançar les despeses dels cursos i accions de conscienciació a la població i els esdeveniments i reunions de treball sobre els Drets Humans i els Drets Fonamentals. S’organitzaran tallers amb els grups d’autoajuda, les comunitats de base i els moviments de joves, s’imprimiran i repartiran manuals sobre drets humans, se celebrarà cada any una manifestació el dia de la Pau, s’impartiran cursets de conscienciació sobre drets humans a les escoles. La contribució local que representa un 20% del cost total. Els beneficiaris directes seran 23.700 persones.

Pressupost……………………………………………………………………………. 54.415 euros

Responsable del projecte: Mn. Oswald Monteoro
(Canara Organization for Development and Peace)

HAITI
Gros-Morne

Rehabilitació i ampliació d’un hospital comarcal

Haití té uns 10 milions d’habitants. És el país més pobre d’Amèrica, i la seva
situació va empitjorar brutalment a causa del terrible terratrèmol de gener de 2010.

Una precària agricultura ocupa al 70% de la població activa, encara que no obtenen prou per cobrir les seves necessitats. Bona part dels haitians enfronten des de fa temps un greu problema d’inseguretat alimentària crònica. L’analfabetisme supera el 35% i només el 25% de la gent té accés a l’aigua potable.

La precarietat dels serveis de salut i d’atenció mèdica és un altre greu problema. El 1968 es va crear a Gros Morne el dispensari mèdic Alma Mater, el qual ha anat evolucionant fins a convertir-se en un hospital, adaptant-se a les necessitats sempre creixents de la població. El temps transcorregut, l’augment de la població beneficiària, la falta de un adequada planificació en les diverses etapes de creixement i les diferents situacions d’emergència per les quals ha passat l’hospital, fan que en l’actualitat necessiti una ampliació i adequació dels seus espais per poder prestar els serveis necessaris per atendre amb dignitat i eficiència els pacients.

L’Hospital Alma Mater, que pertany a Càritas, és una peça clau de la salut pública, no en va dóna atenció a una població d’unes 150.000 persones. El seu Comitè de Gestió ha elaborat un projecte per actualitzar les instal•lacions que han quedat petites i obsoletes: millorar el circuit dels pacients des del moment de l’acolliment, disposar dels espais de treball adequats per a un personal qualificat i competent, com tambéper als equips de diagnòstic i, finalment, oferir una atenció més completa i eficaç a la població.

Es construiran 1.337 m2 que albergaran 20 noves sales de consulta externa, incloses urgències, 7 noves àrees d’administració i gestió, noves sales de diagnòstic i laboratori i nous espais auxiliars, banys, vestuaris, sales de reunions, magatzem d’equips, etc.

Els fons sol•licitats a Mans Unides seran destinats íntegrament a despeses de construcció, i constitueixen un 17% del total del pressupost, el qual supera el milió d’euros i serà complementat per altres donants internacionals.

Pressupost……………………………………………………………………………. 171.608 euros

Aportació de Mans Unides Sabadell ………………………………………….. 30.000 euros

Responsable del projecte: Jacqueline Picard
(Comité de Gestió de l’Hospital Alma Mater / Càritas Gonaïves )