Joves de Mans Unides creen un Decàleg Sostenible

El Decàleg Sostenible dels Joves de Mans Unides, elaborat pels participants en el I Campament Sostenible per a Joves de Mans Unides, expressa el seu compromís amb el planeta i les persones més vulnerables, a través de petits canvis en els seus estils de vida.

Mans Unides ha celebrat del 19 al 22 de juliol al Mas de Noguera (Caudiel, Castelló) el I Campament Sostenible per a Joves. Aquesta activitat de sensibilització i educació per al desenvolupament s’ha realitzat com a part de la campanya internacional “Canviem pel planeta, tinguem cura de les persones” que l’ONG realitza al costat d’altres disset organitzacions catòliques de desenvolupament que formen part de la xarxa CIDSE.

Durant quatre dies s’han donat reunit vint-i-tres joves procedents de les delegacions de Mans Unides a AlacantBarcelona, ​​CastellóJaénMallorcaMúrciaTenerifeTerolValència i Vigo, i dels Serveis Centrals de Mans Unides a Madrid.

Tots ells van estar guiats per un equip organitzador que, de manera col·laborativa i en equip, van preparar un programa ple d’activitats formatives, tallers, dinàmiques i taules rodones que han facilitat tant el treball com la reflexió. El campament va comptar també amb la presència d’un membre de CIDSE i de la campanya “Canviem pel planeta, tinguem cura de les persones”.

Objectiu i resultats

L’objectiu principal d’aquesta activitat ha estat generar una consciència individual i col·lectiva respecte al gran problema mediambiental i social a què s’enfronta el planeta. Per tot això, la guia principal i la inspiració per dur a terme les diferents activitats durant aquests dies ha estat l’Encíclica Laudato Si’ del papa Francesc.

Una part del fruit del treball realitzat ha quedat plasmada en el Decàleg Sostenible dels Joves de Mans Unides, creat pels participants, que es presenta com una pràctica guia d’idees i compromisos per començar a treballar i lluitar per un món més just i acurat amb el medi ambient i amb les persones.

Decàleg sostenible dels joves de Mans Unides

En el nostre àmbit familiar:

  1. Un consum més responsable d’aliments: reflexió prèvia a la compra, organització i planificació, consciència dels productes que consumim i la seva petjada ecològica i aprofitament i reutilització.
  2. Utilitza la nostra pròpia ampolla d’aigua, evitar el plàstic sempre que puguem i prendre consciència i implicar-nos en el reciclatge adequat de les deixalles.
  3. Ús de l’energia de manera eficient: bombetes de baix consum i reduir el consum d’aigua.

En l’àmbit de les amistats:

  1. En els nostres plans, apostar per restaurants i bars locals en lloc de les grans cadenes i, en les celebracions i aniversaris, fer servir el menor plàstic possible, fer més menjar casolà i fer regals sostenibles. I organitzar campaments sostenibles a les nostres localitats.
  2. Compartir en xarxes socials i en persona els nostres petits / grans èxits en la nostra conversió ecològica.

En el nostre àmbit laboral i d’estudis:

  1. Un ús més eficient del paper: reutilitzar i reciclar. Demanar més ús d’ordinadors a classe i poder presentar treballs de manera digital.
  2. Ser més crítics i més actius per promoure canvis: demanar subministraments més sostenibles, màquines expenedores que deixin utilitzar el nostre propi got i proposar-nos nosaltres mateixos per oferir tallers de formació.
  3. Utilitza més transport públic i bicicleta.

A Mans Unides:

  1. Seus sostenibles i respectuoses amb el medi ambient i que tots els nostres esdeveniments públics siguin un exemple de sostenibilitat.
  2. Incorporar al treball de Mans Unides a tots els seus àmbits la Laudato si ‘, la dimensió ecològica i la seva relació amb la pobresa.

Adaptat d’un original de Marta Isabel González.